Herken een goede fokker

Hoe herken je een goede fokker?

Misschien wanneer het er spik en span uitziet? Maar als de puppies in een keurig betegelde ruimte zitten, die schoon is en fris ruikt, en deze ruimte is een omgebouwde schuur, waar enkel de puppen verzorgt worden. Dan zou het toch af te raden zijn hier een pup uit te halen. Het is voor jonge puppen zeer belangrijk dat ze wennen aan allerlei geluiden, zoals de radio, t.v. stofzuiger, kinderen noem maar op, eigenlijk alles waar ze later ook mee geconfronteerd worden. Haal je zo een pup met 7 weken uit deze verzorgde ruimte, dan is er nog veel in te halen. Maar verkoopt deze fokker niet alle puppen op tijd, en wordt zo'n vertederend hondje met 12 weken uit deze ruimte gehaald, heeft deze al zoveel gemist dat dit niet meer in te halen is. Op deze manier komt er al een flinke onderscheiding tussen een fokker met een aantal (gemiddeld vijf) honden van één ras of een puppyfarm, die tientallen rassen aanbied. Het is dan op je vingers na te tellen dat deze hondjes nooit zo intensief allerlei indrukken hebben opgedaan, als een nestje wat in de huiskamer is opgegroeid.

Van 3 tot 12 weken is een belangrijke periode, het grootste gedeelte hiervan zijn de meeste puppies bij de fokker, het is dan de meest geschikte periode om ze met van alles kennis te laten maken. Met andere rassen, andere dieren, verschillende soorten mensen (klein, dik, dun, snor, kinderen, bril, donkere huidskleur enz). Al meerdere keren buiten geweest? Zodat het met zindelijk maken niet opeens doodeng is in die nieuwe vreemde omgeving met o zo veel afleiding dat er van plassen al geen sprake meer is. En even in de auto, dit gebeurt meestal pas wanneer de pup de reis naar huis maakt. Is dit een aardig stukje rijden, dan is de kans groot dat er gespuugd gaat worden in de auto. Veel mensen hebben deze ervaring, en veel honden blijven een hekel houden aan autorijden. Dit hoeft niet wanneer er rustig aan gewenning plaatsvindt.

Echter, met 12 weken zit een pup in de angstfase. Dit betekent in de praktijk dat de pup eerst angstig reageert op nieuwe prikkels. Dus alles waarmee ze dan al kennis gemaakt hebben is lekker meegenomen. Het is daarom van groot belang dat de pup naar de nieuwe eigenaar gaat zo tussen de 7de en de 8e week. Je kunt dan nog optimaal gebruik maken van die nieuwsgierige periode.

Wat ook van belang is, de leeftijd van het bij de moeder weghalen van de puppen. Door veel fokkers wordt dit in een vroeg stadium gedaan. Ongeveer met 5 weken. Het voordeel voor de fokker is dat de teef weer snel kan "opdrogen" en herstellen voor een volgend nest. Het is ook best afzien voor een teef met een groot nest, waar natuurlijk bij zo een fokker ook niet even de nageltjes van de puppies worden geknipt. Het grote voordeel van puppen die tot de 7e week bij de moeder mochten blijven, wel belangrijk dat het een sociale moeder is, is dat de opvoeding deels al door haar is bijgebracht. Deze puppen zullen in de regel zachter in de bek zijn. Wanneer een pup op die leeftijd bijv.te hard bijt in de tepel, zal deze gecorrigeerd worden door de moeder d.m.v. een snuitbeet.

Wist u trouwens dat veel fokkers de toegang om verder rond te kijken niet toelaten? Dit zijn vaak adressen waar meerdere nesten pups zitten. Als rede wordt dan gegeven dat er kans op besmetting van een bacterie is, echter, vaak is er dan iets te verbergen. Wel kan het zijn dat u niet aan de puppen mag komen, maar als zelfs kijken niet toegestaan is, bedenk u dan wel waar u aan begint. Zo geïsoleerd opgroeien geeft in ieder geval een blijvende schade! Gaat u bij nestjes met puppies kijken, doe dat dan bij niet meer dan één adres per dag, dit i.v.m. eventuele bacteriën die u mee zou kunnen nemen naar het volgende adres.

Maar, stel u wilt een hond voor de bewaking, deze moet vaak juist niet sociaal naar vreemde mensen zijn. Deze hond mag misschien wel niet in huis, maar overdag in de kennel en 's nacht los op het terrein. In dat geval is het wel juist om een hond te kopen uit een schuur vandaan, die van een mindere sociale periode heeft gebruik gemaakt… Maar ook van een goed gesocialiseerde pup is een goede waakhond te "maken", andersom is helaas niet mogelijk.

Zo zie je maar, er komt ook voor een fokker nog heel wat bij kijken, en vaak bij die fokkers, die al veel kosten gemaakt hebben, wordt er vaak ook nog gezegd, zo zo, 10 puppies! Dat is makkelijk geld verdienen… Nu zal deze informatie de meeste mensen pas bereiken wanneer ze al een pup in huis hebben gehaald, maar aangezien voorkomen nog steeds beter is dan genezen, is mijn vraag aan u, weet u iemand die een hondje wil gaan aanschaffen? Dan kunt u hier een belangrijke schakel in zijn……

Succes!!!!

line1.gif

 

Waar moet je op letten bij aanschaf van een Chihuahua pup?

Voordat u tot aanschaf van een chi overgaat is het goed zich vooraf goed te oriЁnteren en uzelf af te vragen wat u eigenlijk zoekt. Lees allereerst zoveel mogelijk over het ras, ga eens kijken op een tentoonstelling of clubmatch, kijk goed naar de hondjes, ga na afloop van de keuring naar de mensen die ze exposeren toe en praat met hen. Bezoek fokkers, deze mensen kunnen u oneindig
veel vertellen over "hun" ras. Laat u nooit verleiden door een aandoenlijk pupje, beslis pas, wanneer u echt weet wat u wilt.

Zoekt u een leuke gezelschapshond of wilt u er later ook mee naar tentoonstellingen?
Wilt u er misschien later ook zelf eens een nestje mee fokken?
Wilt u een sterke sportieve hond om flinke wandelingen mee te maken, of zoekt u alleen gezelschap in huiselijke sfeer?

Dit kunnen zo een aantal overwegingen voor u zijn om een bepaalde pup wel en een andere niet te kiezen. Een eerlijke fokker kan en zal u daarover inlichten en u bij uw keuze behulpzaam willen zijn.

U moet er overigens rekening mee houden dat vaak de prijs die u voor de hond moet betalen ook af zal hangen van de eventuele fok- en tentoonstellings waarde van de hond. Zo zal een ''gewone'' huis-chihuahua meestal goedkoper zijn dan een hond, waarvan de fokker op tentoonstellingen veel verwacht of die voor de fokkerij waardevol kan blijken. Heel persoonlijk is de keus die u moet maken tussen een langhaar - of een korthaar chihuahua. Hoewel de korthaar varieteit de oorspronkelijke is, is de langhaar hem in populariteit danig voorbij gestreefd. Behalve de haarlengte (iets meer onderhoud) zijn er geen wezenlijke verschillen tussen beide.

Ook zult u moeten besluiten of u een reutje (mannetje) of een teefje (vrouwtje) wilt. Vaak wordt beweerd dat teefjes liever zijn dan reuen, dit kan voor een aantal rassen misschien gelden,maar niet voor de chihuahua. Beide zijn even aanhankelijk en beide staan wat hun temperament betreft wel hun mannetje (!). Alleen bij reutjes zult u er rekening mee moeten houden dat ze in gezelschap van soortgenoten,teefjes in het bijzonder, soms wel eens de neiging hebben om, op voor ons ongewenste plaatsen, van hun aanwezigheid blijk te geven door hier hun vlaggetje achter te laten.

Heeft u uw keuze bepaald, en als u een gezin hebt, is iedereen het er mee eens (Dat is heel belangrijk, per slot van rekening neemt u er voor de volgende 10-15 jaar een huisgenoot bij), dan zijn er de volgende mogelijkheden om aan een pup te komen. Misschien heeft u bij uw bezoek aan een tentoonstelling of clubmatch of op een andere manier al contact gelegd met een fokker.
In dat geval is het slechts wachten op een pup, waarvan u en de fokker denken dat het de meest geschikte pup voor u is.
Heeft u geen contacten, dan kan de Nederlandse Chihuahua Club u via haar pupbemiddeling helpen. Een simpel telefoontje naar de pup informatie is voldoende. Hij of zij zal u een lijst toesturen met de op dat moment aanwezige en te koop aangeboden pups in heel Nederland. Het is dan aan u om daaruit een keuze te maken. Als u besluit tot koop van een hondje dan is het goed
om op een aantal punten te letten:

Indien u de keuze heeft tussen verschillende pups, let dan op hun levendigheid.
Gezonde pups zijn levendig en vooral nieuwsgierig.
Kies liever niet de brutaalste, ook niet de meest verlegen of de ''zieligste'' pup.
Liever een die zit tussen deze twee uitersten. Meestal zult u niet zo'n grote keus hebben.
De nesten van de chihuahua's zijn niet zo groot, zodat u meest niet kunt vergelijken.

Naast een normale levendigheid en nieuwsgierigheid moet u letten op een vlak aaneen liggende vacht, glanzend en zonder ongerechtigheden of kale plekken.

De ogen moeten schoon zijn en helder de wereld inkijken.

Let erop dat de oren schoon zijn, dat er geen vuil kleeft aan staart of achterpoten (mogelijke diarree). De pup moet stevig op zijn pootjes staan, pootjes moeten recht zijn, pup in goede conditie.
Een mager pupje met een dikke buik wijst meestal op een worminfectie.
Hoesten of niezen doet een gezonde pup niet.
Let ook op de omgeving en de andere dieren die aanwezig zijn. Zien zij er . goed uit, is het schoon en fris? Pas als u zich overtuigd heeft dat alles goed zit, dan pas kunt u het best besluiten tot koop van de pup. Het mag misschien erg zakelijk klinken, maar uiteindelijk heeft u na de nodige voorbereiding en oriЁntering de benodigde centen over voor de aanschaf van uw nieuwe huisgenoot. Het is niet meer dan redelijk dat u dan ook waar voor uw geld krijgt. De gehele financiЁle transactie zult u met de fokker moeten regelen. Wat u in ieder geval mee moet krijgen is een bewijs dat de hond is ingeЁnt tegen hondenziekte en eventueel het Parvovirus (minstens 14 dagen tevoren) en een afschrift waaruit blijkt dat een stamboom is aangevraagd.