Opvoeding

Een nieuwe  pup. Een klein schattig hoopje  dat ieders hart steelt. Zo lief, daar kan toch geen grote wolf in schuil gaan. Na enkele weken zie je dat deze schat toch een echte hond gaat worden. Van kleine pup tot volwassen hond gaat meestal niet zonder de nodige probleempjes.

Tips om uw pup op te voeden tot een leuke hond.

Gewenningpoot.gif image by Labradorreke
De wereld van de pup verandert drastisch. Weg van zijn broers en zusjes, weg uit zijn vertrouwde omgeving. Nieuwe bazen, een nieuw huis, noem maar op. Niets is meer wat het was voor onze pup. Onze pup heeft even tijd nodig om alles te verkennen. Laat hem de eerste twee à drie dagen een beetje met rust. Nodig dus niet onmiddellijk al uw vrienden, buren en familie uit om te komen kijken, maar laat de pup in zijn eigen tempo zijn nieuwe bazen en woonst leren kennen.


Zijn eigen plaatspoot.gif image by Labradorreke
Geef uw pup ook meteen een eigen plaats. Deze plaats noemen we de “veilige plaats”. Deze plek gebruikt de hond om te bekomen van emoties, om te vluchten van drukte en om te rusten. Respecteer deze plaats zodat de pup ook zelf kan bepalen wanneer het hem allemaal teveel wordt. Zijn veilige plaats kan een kussentje, een matje, een mandje of nog veel beter een kamerkennel (bench) zijn. Zeker de bench is goed geschikt als veilige plaats omdat hij ook nog een ideaal hulpmiddel is voor zindelijkheidstraining of voor het alleen leren zijn kan worden gebruikt.


Zindelijkheidpoot.gif image by Labradorreke
Bij een juiste aanpak is je pup binnen enkele dagen tot weken perfect zindelijk. Neem hem mee naar buiten elke keer nadat de pup heeft geslapen, gegeten, gedronken of gespeeld. Wacht daar tot hij zijn behoefte doet en beloon hem net op het moment dat hij bezig is. Hierdoor leert de pup dat als hij buiten zijn behoefte doet, hij nog iets lekkers of iets leuks krijgt ook. Hij zal nu snel weten waar hij best kan gaan. ’s Nachts zet u de pup best in een kleine ruimte zoals een bench. Honden bevuilen hun eigen nest niet graag. In een kleine ruimte zal hij dus niet zo makkelijk zijn behoefte doen. Laat hem natuurlijk wel tijdig uit dit nest want een ongelukje is snel gebeurd.


Sociale omgangpoot.gif image by Labradorreke
Tot de twaalfde levensweek zijn de pups het meest vatbaar om te leren. Alles wat ze in die periode zien, horen en meemaken, is goed voor de rest van hun leven. Laat de hond kennismaken met andere dieren, mensen, honden. Breng hem in veel verschillende situaties zoals in het verkeer, naar markten, … Kortom, alle situaties of plaatsen waar hij later misschien zou kunnen komen, moet hij nu leren kennen. Overdrijf hierin ook niet, overdrijven met sociale omgang aanleren, is al even erg als te weinig “socialiseren” aanleren.


Alleen zijnpoot.gif image by Labradorreke
Naast sociale omgang moet de pup nu ook al leren alleen te zijn. Veel volwassen honden kunnen niet alleen zijn omdat ze als pup nooit de kans kregen om dat te leren. Ga eens enkele minuutjes weg zonder aandacht aan de pup te geven, zodat de pup alleen moet blijven (bvb. in de bench). Zodra u terugkomt, geeft u hem een beloning. De pup leert nu dat alleen zijn helemaal niet erg is, het levert hem zelfs wat op. Laat hem geleidelijk ook steeds langer alleen.


Spelenpoot.gif image by Labradorreke
Door te spelen met uw pup, creëert u een hechte baas/hond relatie. Maar laat uw pup nooit zomaar met iedereen en zeker niet met andere honden spelen, zonder dat hij daar iets voor hoefde te doen. Voorbeeld eerst mooi zitten en blijven en als beloning mag hij spelen met een andere hond. Doet u dit nu niet dan is de kans heel groot dat uw hond later bij het zien van andere honden de leiband strak aantrekt om zo snel mogelijk bij zijn speelkameraad te raken. Grote honden zijn zo sterk dat u dan de lijn moet loslaten en uw hond totaal oncontroleerbaar gaat worden.


Opspringenpoot.gif image by Labradorreke
Niemand vindt het leuk dat een volwassen hond opspringt. Toch haalt bijna iedereen een opspringende pup aan. U mag niet vergeten dat uw pup later een springerige hond wordt als u hem aait wanneer hij tegen u opspringt. Laat hem veel liever een zithouding aannemen alvorens u hem aait. Als hij eerst leert dat opspringen geen aandacht oplevert, dan heeft hij later ook niet de behoefte om op te springen.


Regelspoot.gif image by Labradorreke
Stel van in het begin duidelijke regels op voor uw hond. Wat mag en wat mag er niet. Denk hierover goed na, want ooit wordt uw hond groot en volwassen, en ook dan gelden nog dezelfde regels. Zeker als er kleine kinderen in het gezin zijn, moeten er ook gezinsregels worden opgesteld en iedereen dient zich aan deze regels te houden. Honden houden van stabiliteit. Altijd dezelfde regels, daar voelen ze zich het best bij.


Basisoefeningenpoot.gif image by Labradorreke

Reeds vanaf de achtste levensweek kunt u de pup al stilaan enkele basisoefeningen aanleren zoals zitten, liggen, blijf in de mand en kom hier. Jong geleerd is oud gedaan. Overdrijf hierbij niet en leer alles op een belonende manier aan. Correcties bij het aanleren van oefeningen zijn uit den boze.


Hondenschoolpoot.gif image by Labradorreke
Tot slot is het nu zeker het geschikte moment om op zoek te gaan naar een goede hondenschool. Zoek een school waar men op beloninggerichte wijze werkt en waar ook de baasjes een degelijk theoretisch onderricht krijgen. De meeste scholen laten pups pas starten op een leeftijd van 3 à 4 maanden, maar in sommige scholen worden ook puppycursussen gegeven voor hondjes vanaf 7 weken. Deze cursussen zijn meestal echte aanraders omdat ze de beste leerperiode van de hondjes benutten, namelijk van 8 tot 12 weken.

poot.gif image by LabradorrekeOPVOEDING
Enkele tips
Ga op puppycursus, goed voor U en voor de pup. Uw hond vindt het leuk om samen met U activiteiten te ondernemen.
Realiseer U dat een Jack Russell alleen ja en nee kent en dat daar niets tussenin zit.
Ben consequent, als U een commando geeft dan wordt dat commando uitgevoerd ook al duurt dat nog zo lang. U maakt een commando af, kunt U dat niet waarmaken dan geeft U het commando niet. Kies dan een geschikter moment wanneer U weet dat het wel lukt.
Gun U hond de ruimte ook om los te lopen en begin daar al meteen de eerste of tweede dag mee. U hoeft niet bang te zijn dat de pup wegloopt, uw hond is doodsbenauwd dat hij U kwijtraakt. Profiteer daarvan. Het moet natuurlijk wel verkeersveilig zijn.
De opvoeding begint meteen op het moment dat U de pup in huis hebt, denk niet: "O, wat zielig, zo'n klein hondje. De pup is lief, aandoenlijk maar niet zielig, want als het goed is heeft hij toch de meest geweldige baas gekregen die er is.
Laat U pup de eerste weken alles zien waar de pup in de toekomst mee in aanraking kan komen, van bus, trein, tram, vuilniswagen, winkel, schoolplein toe enz.
De hond moet zich aan U ritme aan leren passen.
HET ALLERBELANGRIJKSTE
Houd van uw hond, dat doen wij ook bij al onze honden en de andere diertjes .
Heb humor en geduld en soms begrip, en grijp de hond af en toe eens flink vast, want alleen met lieve woordjes redt U het niet.

l51_2_-1.gif

Maak jouw eigen website met JouwWeb